… ontmoeting, gezonde voeding en beweging… De tuin is het ideale startpunt voor een transitie naar een gezond voedingspatroon en actieve levensstijl. Een ontmoetingsplek, waar we kunnen delen in ervaring en plezier, draagt bij aan onze geestelijke gezondheid. We zien dit als een uitdaging die we delen met de overheid, zorg- en onderwijsinstellingen.

Naast het beheer van de Tapijntuin als basisvoorziening ontwikkelen we met onze partners diverse programma’s. Wij bieden de volgende programma’s:

Programma voor kinderen met overgewicht. In samenwerking met COACH (MUMC+) een programma voor kinderen (8-12) met overgewicht en hun ouders: elementen uit het programma zijn gezonde voeding, samen koken, educatie, bewegen en samen plezier maken.

Ouderenprogramma. We bieden voor ouderen een rondleiding in de tuin, bewegen, en een gezamenlijke gezonde maaltijd met gebruik van groenten en kruiden uit de tuin. We doen dit onder andere met de Zonnebloem en Tout Maastricht.

Jong Leren Eten. Voor basisscholen hebben we een aanbod in het kader van het programma Jong Leren Eten. De Tapijntuin ontvangt leerlingen van groep 5/6 voor een moestuinles. In de les wordt gezaaid, geoogst, geproefd van de groenten en kruiden in de tuin. Zo leren kinderen meer over gezonde voeding.

Workout & eten voor eenieder. Onder begeleiding van een trainer in en rondom de tuin en na afloop een gezamenlijke maaltijd met gebruik van groenten en kruiden uit de tuin.

We zijn actief op zoek naar nieuwe partners om in en rondom de tuin programma’s te ontwikkelen op het gebied van gezond leven. In de samenwerking nemen we een faciliterende rol, we brengen onze kennis in, en schakelen professionele partners met specifieke expertise (koken, bewegen) in om hun bijdrage te leveren.

Naast de tuin hebben we een tijdelijk proeflokaal op Tapijn, in de kern een keuken met eettafel, een verwarmde plek voor educatieve activiteiten en ontmoeting. We onderzoeken de mogelijkheden om met partners een permanent proeflokaal in de gebouwen van de Universiteit Maastricht te exploiteren.